Zeytinyağı ve Ayçiçek yağı bilinen en sağlıklı bitkisel yağlardan ikisidir ve birçok tüketici bu iki yağı market raflarında karşılaştırarak ikisi arasındaki farkları bulmaya çalışmaktadır. Bu iki farklı bitkisel yağın benzerlikleri olsa da iki yağı birbirinden ayıran belirli farklılıklar da vardır. Bu iki bitkisel yağın arasındaki farkı anlamak için yazımızı okumaya devam edin.
Çoğu insan yemekleri için yağ alışverişi yaptığında üç faktörü göz önünde bulundurur: yağın beslenmeye ne gibi yararlarının olduğu, tadının nasıl olduğu (aroması varsa) ve kaç derece sıcaklıkta pişeceği. Aşağıda, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için zeytinyağı ve ayçiçek yağını beslenme yararları, lezzet ve pişme noktasıyla karşılaştırıyoruz.
Beslenme
Zeytinyağı ve ayçiçek yağının her ikisi de iyi kolesterolü desteklerken kötü kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olan sağlıklı yağlar gibi benzer tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ seviyelerine sahiptir. Ayçiçek yağı, çoklu doymamış bir yağ olan linoleik asitte, zeytinyağı ise tekli doymamış bir yağ olan oleik asitte daha yüksektir. Her ikisi de serbest radikallere karşı savunmaya yardımcı olan nispeten iyi E vitamini seviyelerine sahiptir. Bununla birlikte, zeytinyağı kan pıhtılaşmasına katkıda bulunan ve kemikleri güçlendiren K vitamini bakımından daha yüksektir. Bu nedenle, besin değeri söz konusu olduğunda zeytinyağının bir üstünlüğü vardır.
Tat
Zeytinyağı ve ayçiçek yağı farklı lezzet profillerine sahiptir, bu da onları yemek yaparken hangi yemeklerde kullanmak isteyebileceğinizi etkiler. Sızma zeytinyağı en az işlenmiş zeytinyağı türüdür ve bu nedenle en belirgin zeytin tadına sahiptir. Zeytinyağının tadı, baz olarak kullanılan zeytin türlerine bağlıdır, ancak genellikle “çimen kokulu” veya “biberli” olarak tanımlanır. Bir diğer yandan, ayçiçek yağı, geldiği bitkiyi anımsatan hafif bir tada sahiptir. Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
işme Noktası Zeytinyağı bazen daha düşük bir pişme noktasına sahip olarak tanımlanırken, yüksek kaliteli Milavanda tarafından sunulanlar gibi zeytinyağı, pişmeden yaklaşık 204 Derece’ye kadar çıkabilir. Kızgın yağda kızartmaların çoğu 176 ila 190 Derece arasında gerçekleştiğinden, bu genellikle evde kızgın yağda kızartma ve diğer yüksek ısıda pişirme durumları için yeterlidir. Ayçiçek yağı, 232 Derece civarında biraz daha yüksek bir pişme noktası sunar, ancak evde pişirme uygulamalarının çoğu bu kadar yüksek ısı gerektirmez. Sonuç olarak, bu yağlardan herhangi birini kızartma yapmak veya sotelemek için kullanabilirsiniz.
Hangi Yağı Seçmelisiniz?
Şu an muhtemelen zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı seçmeniz gerektiğini merak ediyorsunuzdur. Bu yağların her ikisinin de bazı benzerlikleri vardır, fakat aynı zamanda onları farklı senaryolara uygun kılan farklılıklar da vardır. Tadı ve lezzeti ile zeytinyağı daha çok tercih edilir ve kızartma da dahil olmak üzere birçok farklı pişirme uygulaması için el altında tutulması gereken çok yönlü kullanabileceğiniz bir yağdır. Bununla birlikte, ayçiçek yağının hafif tadı ve daha yüksek pişme noktası, aşırı yüksek pişirme sıcaklıklarında pişiriyorsanız veya çalışıyorsanız iyi bir seçimdir. Muhtemelen zeytinyağını daha sık kullanacaksınız, ayçiçek yağını yedek olarak kilerinizde bulundurmak iyi bir seçenek olabilir.
Sızma zeytinyağının hem en iyi tadı hem de besinsel olarak en yüksek değerlerde olacağına dikkat etmek önemlidir. Diğer zeytinyağı türleri hem tadını hem de besin değerlerini olumsuz yönde etkileyen ek filtreleme işlemlerine tabi tutulur. En yüksek kalitede zeytinyağı için, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmayan, Edremit bahçelerinden toplanan henüz olgunlaşmamış, yere düşmemiş zeytinlerden üretilen Ulysses’ten güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Ulysses’te farklı tatlarda olan birkaç zeytinyağı çeşidi sunuyoruz. Taze ve lezzetli zeytinyağlarımızdan hiçbir zaman pişman olmazsınız.