Zeytinyağını Anlama Kılavuzu

Piyasada birçok zeytinyağı adlandırması var, çoğu zaman sizin de kafanız karışmıyor mu? Evet, dediğinizi duyar gibiyim… Size kısaca zeytinyağı adlandırması olarak ifade ettiğimiz etiket bilglerinden bahsetmek istiyoruz.

I- Zeytinyağı kalitelerine göre adlandırılabilir

Zeytinyağı tarihini bir kenara bırakacak olursak (ona başka bir yazıda göz atacağımızı belirtelim) günümüzde kalitelerine göre adlandırılabilir.

Natürel Zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır. 

a) Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, oleik asit cinsinden serbest asitlik derecesi en fazla % 0,8 olan natürel zeytinyağı “Sızma Zeytinyağı” olarak adlandırılır. Yabancı kaynaklarda “extra virgin”, “extra natural” olarak geçen bu tamlama bizde sızma zeytinyağı olarak belirtilmiş.

Duyusal özellikleri olarak; Natürel sızma bir zeytinyağının sahip olması gereken olumlu özellikler olan acılık, yakıcılık, meyvemsilik özelliklerine sahip olmalıdır. Tadında ve kokusunda olumsuz özellikler barındırmamalıdır.

b) Natürel Birinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 2 olan natürel zeytinyağıdır.

Tam bu noktada okumanızı bölmek istiyoruz.. Çünkü bize en fazla sorulan sorular arasında başı filtresiz zeytinyağı nedir çekiyor. Filtresiz zeytinyağı rafinaj yöntemine tabi olmamış zeytinyağı demektir. Yani 1-a) ve 1-b) bentlerindeki zeytinyağı türleri filtresizdir.

Ulysses Zeytinyağı FİLTRESİZ ZEYTİNYAĞI üretir.

Rafine Zeytinyağı: Olumsuz özellikler içeren, doğal haliyle yiyecek olarak kullanılamayacak zeytin ham yağının yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmesi sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.3’tür.

Riviera Zeytinyağı: Rafine zeytinyağı (%80-85) ile doğal halinde gıda olarak tüketilebilecek natürel zeytinyağlarının (%15-20) karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 1.5’tir.

Ulysses Zeytinyağı olarak biz sadece en iyi kalite NATURAL ZEYTİNYAĞI üretiyoruz.

Zeytinimizi düşük kalite rafine ve riviera zeytinyağı  olarak işlemiyoruz!

II- Zeytinyağı toplama dönemlerine göre adlandırılabilir

Her bölgenin toplama mevsimi doğa koşullarına göre farklılıklar gösterebilir. Bizim bölgemiz olan Akhisar’da hasat genellikle Eylül başı gibi başlar.

Erken Hasat Zeytinyağı: Yağlanan zeytin meyvesinin rengi yeşil-yeşilden alaya dönmeye başladığı dönemde toplanarak sıkılmasıyla elde edilir.

Duyusal özellikler açısından daha kuvvetlidir. Yeşil meyvemsi aromaya sahip, zeytin meyvesinden gelen fenol bileşenlerin ve antioksidanların etkisi ile dil üzerinde yoğun hissedilir acılık ve genizde yakıcılık oluşturmaktadır. Sağlık için gerekli olan E vitamini, bio fenoller, antioksidan vb. değerler en yüksek seviyedir. Renk yeşile daha yakındır.

Ulysses Zeytinyağı’nın tüm ürünleri ERKEN HASAT mevsiminde toplanılmış zeytinlerden elde edilir. Toplanma sezonu Eylül 15 ile Kasım 15 tarihleri arasındadır. 

Olgun Hasat Zeytinyağı: Zeytin meyvesinin aladan siyaha dönüşmeye başladığı dönemde başlar siyahlaştığı döneme kadar devam eder. Olgun Hasat Natürel sızma zeytinyağlarının rengi erken hasada göre daha sarıya yakındır. Zeytin meyvesinden gelen duyusal özellikleri daha hafiftir.

III- Zeytinyağı sıkım şekline göre adlandırılabilir

Soğuk Sıkım Zeytinyağı: Tek bahçeden, erken hasat zeytinin yere düşmeden, beklemeden toplanarak taş değirmende çekirdekleri ile birlikte öğütülerek daha sonra hasır çuvallarda ezildiği bir yöntemdir. Bu yöntem kullanılırken zeytinyağının ayrılması için verilen su 27 dereceyi geçmez. Soğuk sıkım ancak geleneksel ve küçük çaplı üreticilerin gerçekleştirebileceği bir yöntemdir. Soğuk sıkım bir mahsülün başka mahsül ile karışmadan üretildiği, hemen sıkıldığı bir yöntemdir. Soğuk sıkım yönteminde litre başına zeytin 8,5-9 KG’ları bulmaktadır.

Ulysses Zeytinyağı SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI üretir.

Soğuk sıkım olmayan zeytinyağı: 27 derece üstü ile üretimi yapılan zeytinyağıdır. Soğuk sıkım zeytinden daha az yağ almak anlamına gelmektedir. Isı yükseldikçe mahsülden alınan yağın oranı artar ve kalitesi de ona göredir. Bu yöntemde litre başına zeytin 5-5,5 KG ile sınırlıdır.

Ulysses Zeytinyağı olarak besin değerine önem verdiğimiz için biz tüm ürünümüzü “erken hasat olarak” topluyor ve sıkıyoruz.

WhatsApp Size nasıl yardımcı olabiliriz?