Bahçemiz eskiden Akhisar’ın Ovaköy adı verilen sonrasında Medar adını alan köyün Seydiköy-Seyitahmet mezrasındadır. Bahçemizde yaklaşık 300 ağaç bulunmakla beraber bu ağaçların türleri çeşitlilik göstermektedir. Bu yazıda size bu zeytin türlerini ve kullanım alanlarımızı anlatmak istiyoruz.
Domat Zeytini
Domat kelimesinin kökenini hayli araştırmamız rağmen kesin bir bilgiye ulaşamadık. Danıştığımız bazı etimoloji alanında çalışanlar, domat kelimesinin, baş tarafı çentilenmiş domdom‘dan (kurşunu) gelebileceğini ifade etti bize. Bu görüşün zeytinin görünüşüne atfen yapıldığını da bilmenizi isteriz.
Domat zeytininin, meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve % 20,6 yağ içerir. Domat zeytinin yağı oldukça koyu kıvamlı ve lezzetli bir yağdır. 2021 Zeytin Sezonu‘nda sitemizde yalnızca domat zeytininden yapılmış zeytinyağına ulaşabileceksiniz.
Bununla birlikte yeşil olum döneminde hasat ettiğimiz meyveleri tatlandırıldıktan sonra çekirdekleri çıkarılıp çekirdek boşluğuna biber, havuç, badem v.s doldurarak işliyoruz. Sitemizdeki çekirdeksiz zeytin bölümündeki ürünlerin tümü bu zeytinden yapılıyor. Ayrıca gerek duyulması halinde yeşil zeytin olarak da yapabiliyoruz domat türündeki zeytin ağaçlarımızı. Elle kırılarak yapılan Domat Kırma Zeytin‘imize sitemizden ulaşabilirsiniz.
Orjini Akhisar olan bir zeytindir Domat Zeytini, hatta “Akhisar domat” olarak da bilinmektedir çoğu yerde. Bahçemizde 100’e yakın Domat Zeytin Ağacı bulunmaktadır.